Alla inlägg den 3 januari 2007

Av leonardo - 3 januari 2007 14:30

Tidigare har jag skrivit om emotionella färdigheter som leder till en ökad förståelse av de egna känslorna. Exempel på sådana var att känna igen och namnge känslor, uttrycka känslor, mm. (se 30.12.2006) Det räcker inte att man kan namnge sina känslor, etc, För att kunna använda sina känslor till att berika sitt eget liv måste man också kunna hantera dem på en intellektuell nivå. De kognitiva färdigheter som krävs är:Att kunna föra en inre dialog, dvs samtala med sig själv om vad en given situation har orsakat för känsloreaktioner, vilka tankar som dyker upp och vad allt detta betyder.Att kunna avläsa och tolka sociala tecken och signaler. Det betyder att kunna avläsa vilka reaktioner som andra visar på givna stimuli, samt att kunna se sig själv i detta sammanhang.Att steg för steg kunna lösa problem och fatta beslut om sina egna handlingar. Det innebär bl a att kunna behärska impulser, sätta upp mål, tänka ut alternativ, förutse konsekvenser, etc.Att kunna se situationen ur andras perspektiv. Detta är empati och kanske den svåraste delen av hela processen. Empati kräver i sin förlängning att man tar hänsyn till andras situation. Deras konsekvenser kan påverka ditt beslut så mycket att det blir ett helt annat än vad du hade valt om du bara hade tagit hänsyn till dig själv.Att känna till beteendenormer, dvs känna till vilka normer och traditioner som gäller i det samhälle där du befinner dig, och ta hänsyn till dessa normer i ditt beslutsfattande. Även detta handlar om empati.Att ha en positiv inställning till livet och att främja detta.Självkännedom (som alltid ska vara underlaget till alla beslut). Det betyder att ha en realistisk uppfattning om sin egen verklighet och de förväntningar du själv har på dig samt de förväntningar som andra har på dig. (Man kan kanske undra vad andra har med saken att göra, men den som kan leva utan att någonsin ta hänsyn till andras uppfattning ljuger för sig själv. Det andra tycker om oss betyder ofta mer än det vi själva tycker.)Utöver detta finns det sociala färdigheter som är nödvändiga för ett bra beslut om handling:Icke verbala färdigheter. Det betyder att kunna visa med sitt kroppsspråk vad man tänker och känner samt vad man tänker göra.Verbala färdigheter. Det är oändligt viktigt att kunna uttrycka sina känslor och tankar. Alla misstag i detta leder till missuppfattningar och konsekvenser som man aldrig avsåg. Att säga ”ja´ba´, och då ba´, och sen ba´” duger inte. Missförstånd baserade på en oförmåga att uttrycka det man egentligen tänker och känner leder ofta till tragiska konsekvenser. Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att kunna beskriva det man vill. När lyssnaren tvingas gissa eller, ännu värre, sätta in sina egna värderingar i det som inte framgår, blir det faktiskt lyssnarens upplevelse (och konsekvenser) och inte berättarens. Fortsättning följer....

Av leonardo - 3 januari 2007 14:09

Pizzan:Bagaren Raffaele Esposito från Neapel heter uppfinnaren. Han arbetade på en restaurang som heter "Pietro...e basta cosí" (grundad 1780) och som fortfarande finns (!). Raffaele skapade pizzan inför ett kungligt besök av Umberto I (1844-1900) och hans drottning Margherita (!). Han kallade förstås pizzan Margherita till drottningens ära.Sedan tar historien en paus till 1897 då en italiensk immigrant, Gennaro Lombardi 1897 öppnade en livsmedelsbutik i New Yorks Little Italy. En av hans anställda, Antonio Totonno Pero, började baka pizza att säljas i butiken. Den blev så populär att Lombardi kunde öppna den första pizzerian 1905 på Spring Street 53. Den kallades helt enkelt för Lombardis. Det var pizzans födelse i USA.Samtidigt fortsatte pizzeriorna att frodas i Italien.Det internationella genombrottet kom efter 2:a världskriget. Livsmedelsbristen under kriget ledde till en ständig jakt på god mat. Soldaterna upptäckte pizzeriorna i Italien och spred budskapet.Den första verkliga pizzerian öppnades någon gång på 1800-talet och fick namnet "Antica Pizzeria Port´Alba" i Neapel. Den finns fortfarande på Via Port´Alba 18.

Av leonardo - 3 januari 2007 14:01

bilister som kör exakt 90 km/h på motorväg.människor som stannar precis etfer rulltrappan eller precis utanför hissdörren och tittar sig omkring.displayer utomhus om svisar fel tid och fel temperatur.främmande människor som pratar bebisspråk med ditt barn.att hitta en pappersboll i tvätten samtidigt som du letar efter en försvunnen tusenlapp.fönsterkuvert.överparfymerade kvinnor och män.hårt smör direkt ur kylskåpet som förstör ditt färska bröd."rockstjärnor" som aldrig varit kända, men som ändå ska göra comeback.människor som aldrig håller för munnen när de nyser eller hostar.djur på TV som tjäner 30 gånger mer än du gör.människor som har solglasögon på sig inomhus.brödrostar som gör en perfekt första rostning, men som bränner nästa.

Presentation

Omröstning

Kan människor förändras till det bättre?
 Ja, fast det är svårt.
 Ja, inte alls svårt.
 Ja, fast bara i småsaker.
 Nej, aldrig. (Summan av våra laster är alltid konstant).

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards