Alla inlägg den 6 januari 2007

Av leonardo - 6 januari 2007 13:24

Ovanför ingången till templet i Delphi står det ”Känn dig själv”. Även Sokrates uppmanade sina elever att erövra detta det viktigaste av alla kunskapsområden. Att känna sig själv innebär inte enbart att behärska sina intellektuella färdigheter. Det innebär också (och kanske framför allt) att veta vad ens känsloliv har för sig och vad dessa känslor betyder. Jag vill påstå att det är viktigare än vad våra intellektuella förmågor omfattar. Det vi känner påverkar alla våra beslut och handlingar. Om vi inte kan tolka våra känslor på ett sunt sätt, så kommer vi fatta fel beslut om våra handlingar, vilket kommer leda till relationsproblem och andra komplikationer. Vi styrs mer av våra känslor än av våra intellekt! Var inte rädda för era känslor. Lär av dessa, lär hur man tolkar och hanterar dem och då kommer era känslor att tjäna er på ett sätt dom överträffar era fantasier.Vi är ofta medvetna om känslor som vi inte kan namnge eller identifiera. Vi blir då skrämda och väljer att ignorera dem. Det leder till problem! Försök istället att ta reda om vad det är frågan om. Konsultera andra, läs, öva! Era känslor kommer aldrig svika er. De kommer alltid vägleda er till de bästa besluten, de bästa handlingarna.Ofta kan det verka, i situationens hetta, att vi precis vet vad vi känner, men lika ofta kan vi efteråt konstatera att det vi kände egentligen handlade om något annat. Denna medvetenhet om tankeprocesser kallas metakognition och medvetenheten om känslorna kallas metaemotion. Jag tycker att beteckningen själviakttagelse är mycket bättre och lättare att förstå. Det handlar ju om att iaktta sina tankar och sina känslor.Freud brukade kalla det ”en fritt svävande uppmärksamhet”. Andra psykiatriker kallar det idag för ”det observerande jaget”. Det är en svår, men önskvärd, egenskap att kunna observera sina tankar och känslor någorlunda objektivt. Det är av dessa observationer som vi lär. Om vi observerar subjektivt, dvs med en uppfattning att det vi uppfattar om oss själva är bra, då bekräftar vi endast det vi redan tror oss veta. Det finns dock inget som säger att det vi redan vet är bra för oss. Vi kommer inte vidare med dessa kunskaper.Fortsättning följer imorgon på dessa tankar. Jag har inte tid att slutföra detta idag.

Av leonardo - 6 januari 2007 12:54

Fallskärmen:Det sägs att de gamla kineserna var först men jag har inte lyckats hitta några historiskt pålitliga källor. Det finns däremot teckningar av Leonardi da Vinci (1452-1519) från 1495 som visar en fallskärm byggd som en pyramid med en trästruktur täckt med tyg. Sannolikt försökte Leonardo aldrig förverkliga denna idé, men väl en viss Fauste Veranzio, italienare av ungersk börd, som hoppade från ett klocktorn i Venedig (ca 100 meter) 1595. Hans fallskärm var byggd exakt efter Leonardos ritningar. Han överlevde hoppet! Själv skulle jag aldrig hoppa med en sådan "dödsfälla" över huvudet. Respekt! (Se gärna www.parachutehistory.com/eng/drs.html) 1797 hoppade fransmannen André Jacques Garnerin för första gången från en luftburen farkost, dvs en ballong. Amerikanen Leslie Irvin gjorde det första fria fallet nära Dayton i Ohio 1919. Han uppfann en egen variant på fallskärm som tillät fritt fall och som öppnades när han själv valde att aktivera skärmen. Därmed var en ny sport skapad, för att inte tala om alla militära applikationer.Det första världsmästerskapet i fallskärmshopp hölls i Bled i Jugoslavien 1951, tillika det tjugonde VM 1990. Idag är fallskärmshoppning den största internationella sporten inom alla flygrelaterade grenar.

Av leonardo - 6 januari 2007 12:42

En kvinnlig marknadsförare förklarar:Du är tjej och ser en snygg kille på en fest. Du går fram till honom och säger "jag är fantastisk i sängen".Detta är direkt marknadsföring. Det finns ett otal andra varianter.Annonsering:Du är på fest med en massa kompisar och ser en snygg kille. En av dina kompisar går fram till honom, pekar på dig och säger. "Hon är fantastisk i sängen".Telefonförsäljning:Du ser en snygg kille på en fest. Du går fram till honom, får hans telefonnummer. Nästa dag ringer du och säger: "Hej, jag är fantastisk i sängen".PR (Public Relations):Du ser en kille på fest, slätar till klänningen. Du går fram till honom, häller upp en drink åt honom och frågar: "Får jag?". Du lutar dig fram, låter dina bröst snudda vid hans arm, rättar till hans slips och säger: "Bara så du vet - jag är fantastisk i sängen."Fortsättning följer....

Presentation

Omröstning

Kan människor förändras till det bättre?
 Ja, fast det är svårt.
 Ja, inte alls svårt.
 Ja, fast bara i småsaker.
 Nej, aldrig. (Summan av våra laster är alltid konstant).

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards