Alla inlägg under november 2006

Av leonardo - 9 november 2006 19:05

Den som inte vågar någotvarken förlorar eller vinner.(Franskt)Jag känner många som aldrig tar några risker. Det kan gälla ekonomi (investeringar), kärlek och andra relationer, mm. Dessa stackare går miste om allt! Jag har själv alltid varit våghalsig, faktiskt modig. Jag tvekar aldrig att prova något nytt. Ibland bränner jag mig men oftast finner jag att människor överraskar. Resultaten blir i regel mer positiva än väntat.Vad tycker du?

Av leonardo - 8 november 2006 16:48

Varje sjukdom har en psykisk komponent. Det betyder att alla sjukdomar i någon utsträckning är en konsekvens av andliga problem. Många gånger har jag hos mig själv och hos andra kunnat se hur andlig oro och eller otillfredställelse med sig själv leder till kroppsliga problem. Alla som har migrän vet att det är stressrelaterat. Likaså psoriasis, astma, mm. Lika ofta har jag sett hur människor som har ett sunt andligt liv aldrig är sjuka. Att kroppen blir sjuk när anden inte mår bra är uppenbart, men kan kroppen verkligen motstå alla typer av smittämnen om anden är frisk? Jag tror det. Vad tror du?En av mina bästa vänner dog förra året. Han var en framstående konstnär och när hans skapargärning plötsligt avslutades (han kunde själv konstatera att han inte längre hade mer att säga), fick han lika plötsligt en dödlig sjukdom, trots att han varit i stort sett frisk hela livet. Hans arbete var hans andliga fundament och när det tog slut såg han ingen mening med att leva vidare.På samma sätt väljer människor att dö, när de inte längre ser en mening i fortsatt liv. Min mormor dog sex månader efter min morfar, efter 50 års äktenskap.

Av leonardo - 8 november 2006 16:38

Högmod och dumhet växer på samma träd.(Svenskt)Har inte du märkt att de som talar mest och självsäkrast är i regel de som vet minst? Av denna min erfarenhet skulle man kunna skapa ett nytt ordspråk:Visdom och ödmjukhet följer på varann.Vad tycker du?

Av leonardo - 7 november 2006 10:43

Mitt liv har komplicerats av att jag trott mig behöva en mängd saker. Vissa har jag kunnat skaffa mig, andra inte. Det jag tror mig sakna orsakar stress, avund och andra negativa känslor.Senaste åren har jag allt mer kunnat befria mig från några av dessa onödiga behov. Vad behöver jag egentligen? Endast tre saker: Näring, bostad och sömn. Skulle jag begränsa mina strävande till dessa, så skulle livet bli så oändligt mycket enklare.Nu kan den uppmärksamme tillägga: Kärlek, då? Behöver jag inte det?Jag är övertygad om att när man befriar sig från alla onödiga strävanden (som upptar tid och energi), blir man också mera medveten om kärleken till sig själv. Och då menar jag verklig, tillämpad kärlek. Den som tidigare läst mina bloggar "Dagens ordspråk" vet redan vad som kommer:Det jag har själv, kan jag också ge andra. Om jag älskar mig själv, kan jag älska andra. Om jag fyller min tid med omöjliga och ohälsosamma strävande, älskar jag inte mig själv och därmed inte andra heller.

Av leonardo - 7 november 2006 10:36

Den som förlåter av fullt hjärtaklagar inte över lidna oförrätter.(Österländskt)För några år sedan hörde jag följande historia:En orolig mor går till prästen i byn och berättar att hennes dotter påstår att Jesus pratar med henne. Prästen berättar det för sin biskop som bestämmer sig för att testa flickan. Han säger åt prästen att be flickan fråga Jesus vad biskopen biktade sist. Sagt och gjort - flickan frågar Jesus, som svarar: "Det minns jag inte".Poängen är att när man förlåter så glömmer man det som varit. I verkligheten går det givetvis inte, men man kan agera som om man glömt och aldrig mer ta upp det. Faktiskt heller inte låta sina handlingar påverkas av det som varit. Det är oerhört befriande att göra så. Om man kan släppa taget om lidna oförrätter blir man verkligen mycket friare och får dessutom frid i sinnet.

Av leonardo - 5 november 2006 10:11

Är tillbaka efter resa med barnen nu under höstlovet. "Dagens ordspråk" blev därför lite ofrivilligt "Veckans ordspråk". Vad jag klurat på idag är följande: Saligare är att giva än att taga.(Bibliskt (Apostlagärningarna))Det går väl knappast att ifrågasätta, men en annan aspekt är denna: Om vi alla är ett, vilket jag är övertygad om, innebär det att allt man ger till andra ger man också till sig själv. Man skulle kunna säga att det inte finns något tagande, endast givande. Det är också viktigt att komma ihåg att man inte kan ge något man inte har själv (som jag skrivit om tidigare). Om dessa premisser gäller, innebär det att allt man vill ha själv skall man ge andra och därmed får man det också själv. Låter lite som en cirkelreferens, men märkligt nog stämmer det i min erfarenhet.Nu startar jag också en ny serie: Dagens reflektion. De ska handla om den andliga sidan av vår existens. Jag är tacksam för alla kommentarer!

Presentation

Omröstning

Kan människor förändras till det bättre?
 Ja, fast det är svårt.
 Ja, inte alls svårt.
 Ja, fast bara i småsaker.
 Nej, aldrig. (Summan av våra laster är alltid konstant).

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< November 2006 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards